Friday, 23 October 2015

Filled Under:

"Umie, Ada Ke Orang bagi Umie Baju Sekolah Yang Terpakai? Saya nak," - SEDIHNYA


##Ini anak istimewa. Umurnya 9 tahun, anak sulung dari lima beradik. Umur adiknya 8 tahun, 6 tahun, 5 tahun dan 6 bulan. Ayahnya masuk ke hutan, kerjanya mencari kayu gaharu. Ibunya pula entahlah kerja apa. Tak boleh post di Facebook kerja ibunya...

Balik dari sekolah, Wildad lah 'ibu' yang bertanggungjawab ke atas semua adiknya. Kalau cikgu bagi buku bawa balik ke rumah, maka bukunya akan hilang. Jika dipaksa bawa semula, keadaannya bukunya seperti belacan....

Anak ini tidak pernah mengulangkaji pelajaran di rumah. Tetapi, otaknya genius. Kalau beras tiada di rumah, dialah yang akan pergi mencari beras dan masak untuk adik beradiknya....

Pakaiannya jarang dibasuh dan pagi tadi tengok bajunya sudah koyak. Esok ada rombongan pergi ke Zoo. Dia punya bertanya;...

"Umie, ada ke orang bagi umie baju sekolah yang dah terpakai? Boleh ke saya nak," katanya....

Demikianlah perkongsian dari Puan Rusnah Abu Samah tentang kisah kanak-kanak perempuan ini. Berdasarkan komen rakan-rakan Puan Rusnah, rata-rata memuji kepintaran Wildad....

"Bila datang ke madrasah, mesti bukunya kotor walaupun buku itu baru diberi semalam. Tetapi kepandaiannya, mashaAllah. Mengaji jarang salah," kata Ummu Jannah Muhammad....

Bagi mereka yang ingin menghulurkan sumbangan dan bantuan, bolehlah menghubungi Puan Rusnah di laman Facebooknya. ...

https://www.facebook.com/asrusnah


Sumber :  http://beritasangathangat.blogspot.my/




17 comments:

Din Atg said...

Mana alamat fb nya

Din Atg said...

Mana alamat fb nya

BURAQ EMAS said...

Mata masuk habuk...
Mohon berikan alamat rumahnya...

asroel izuwan said...

mnx alamat rumah adik ni pls. kite tolong mane y mampu .

nnpc solutions said...

mana Alamat rumah dia saya boleh beri sumbangan inshallah .
boleh whats app saya 0168049016 ..

Rumah Amal Raudhatul Jannah said...

Assalammualaikum. Pohon ADMIN whatsapp alamat rumah anak ini ke talian 010-2318581 / 017-3128581. Insha ALLAH

Milynn Junaiddi said...

nak alamat rumah dia. dm fb saya Milynn Junaiddi

haida said...

assalam..sy nk alamat adik nie..pm sy haida safea

Cempaka Sari said...

Assalamualaikom...sila beri alamat rumah adik ini...di 0162804839. Terima kasih

Yoe Yas said...

Ya kalau bleh bersertakan akaun..smoga sng dibantu y jauh dekat2kan y dekat rapat2kn..

Anuar Deen said...

Sila bg alamat rumah. In sha Allah akan membantu untuk mereka. Nama fb sy Anuar Deen

imannwadin latip said...

tolong bagitahu facebook puan rusnah..saya pun nak turut membantu

uya awie said...

Pm di fb sy uya awie ttg alamat dia .

siti norpariha dollah said...

alamat n detail plz... ws 0177083797

aswad travel said...

contact sy 010-5252952

Unknown said...

boleh tolong bagi alamat rumahnya?

orkid jingga said...

sy nk alamt rumah adik ni please

Post a Comment